Следвайте Гласове в ТелеграмСъветът на ЕС по общи въпроси обсъжда днес

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСъветът на ЕС по общи въпроси обсъжда днес
Коментари Харесай

Франция и Германия искат тежестта на България и няколко други страни да намалее при взимане на решения в ЕС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Съветът на Европейски Съюз по общи въпроси разисква през днешния ден в Брюксел план за промяна на съюза, който ще понижи тежестта на България и други страни при вземането на групови решения. Френско-германска работна група от 12 " мъдреци " е показала през вчерашния ден отчет по институционалните въпроси, наименуван " Плаване в намерено море: Реформиране и разширение на Европейски Съюз за 21-ви век ", който планува отпадане на правото на несъгласие, отвод на една трета от страните от еврокомисар и понижаване на евродепутатите в националните делегации.

Авторите заявяват, че показват единствено своето мнение, само че Франция и Германия се считат за мотори на промяната, тъй като от дълго време упорстват за сходни промени. Те оправдават самодейността си с идното разширение на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани, Украйна и Молдова, което би нараснало доста броя на членовете и би направило съюза мъчно управляем.

Тъй като се чака опозиция от дребните държавив Европейски Съюз, чиято значителност официално се изравнява в този момент с огромните посредством правото им на несъгласие, има предложение да се образува " коалиция на искащите за промяна ". Това значи публично Европейски Съюз да се раздели на групи, наречени концентрични кръгове. Първият е вътрешен кръг, който включва членовете на Еврозоната и Шенген. Вторият е сегашният Евросъюз. Третият включва асоциираните членове (каквато е Турция от 1963 г.). Четвъртият е Европейската политическа общественост, основана през 2022 година след съветското навлизане в Украйна (44 европейски държави) и представляваща свободна асоциация на европейски водачи, които се срещат два пъти годишно, с цел да беседват. България сега е във втория кръг и се стреми да влезе в първия според присъединителния си контракт с Европейски Съюз.

Предлагат се промени в трите съществени органа на Европейски Съюз - Съвета, Еврокомисията и Европарламента. В Съвета на Европейски Съюз (министрите) страните да гласоподават множеството решения с квалифицирано болшинство от три четвърти, като се резервира правото на несъгласие единствено по въпросите от общата външна политика, сигурността и защитата. В Европейския съвет (висшия управителен орган на държавните и държавни лидери) отнемането на право на глас да става с четири пети болшинство вместо с досегашното единогласие минус един глас (на глобената държава).

В Еврокомисията да отпадне правото всяка страна да изпраща комисар, като броят на комисарите бъде две трети от броя на страните. Ако не се реализира единодушие, да се вкара системата на старши и младши комисари, като единствено старшите ще имат право на глас, а другите ще показват мнение, без да гласоподават.

В Европарламента да се резервира сегашният оптимален брой евродепутати от 751 души, без значение какъв брой нови страни ще бъдат признати. Това значи да се лишават бройки от досегашните членове на Европейски Съюз, само че националните делегации да не падат под минимума от 6 евродепутати за най-малките страни (т.нар. Кембриджка формула).

Авторите поддържат целевата дата 2030 година за разширение на Европейски Съюз, като настояват, че идната Еврокомисия „ би трябвало да се ангажира с задачата 2030 година и да се споразумее по какъв начин разширението на Европейски Съюз да бъде готово до тогава “.

Предлага се по-голям бюджет на Европейски Съюз от лични източници, обвързвайки изплащанията на Европейски Съюз по-стриктно с изискванията на върховенството на закона. Лошо функциониращата правосъдна система и корупциятта на високо ниво ще дават учредения за прекъсване на европейските заплащания към провинени страни.

Диаграмата на Ойлер демонстрира съществуващите сега кръгове на европейска интеграция. България е във втория: В Европейски Съюз, само че отвън Еврозоната и Шенген

Инфо: segabg.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР